Aalten

Het Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren

Het Groei & Bloei Tienpuntenplan voor Klimaatvriendelijk Tuinieren staat centraal als leidraad voor tuiniers die hun tuin zo klimaatvriendelijk mogelijk willen inrichten.

Samen kunnen we een verschil maken: als je alle particuliere tuinen in Nederland en Vlaanderen naast elkaar zou leggen, ontstaat er een groen gebied van enorme omvang. Een groen dat in staat is om klimaatverandering tegen te gaan en tegelijkertijd het leefklimaat voor mens, plant en dier te verbeteren. Hoe mooi en bijzonder is dat? Tuiniers kunnen, met een aantal praktische aanpassingen, écht een bijdrage leveren aan de natuur en het milieu.

Veel Groei & Bloei-leden zijn echte natuurliefhebbers en houden al rekening met de natuur in hun tuinierpraktijken. Het Tienpuntenplan moedigt deze houding nog verder aan. Het legt de nadruk op concrete stappen zoals het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen, het slim omgaan met water, en het onderhouden van een gezonde bodem. Samen vormen deze punten een leidraad om op een natuurlijke, milieuvriendelijke manier te tuinieren.

Het Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren

  1. Voed de bodem en spit liever niet: Een ongestoorde bodem vol bodemdiertjes zorgt voor sterke, gezonde planten.
  2. Maak je eigen compost: Composteren van tuinafval geeft gratis, natuurlijke voeding voor de bodem.
  3. Haal tegels eruit en zet planten erin: Meer groen zorgt voor betere waterafvoer en bevordert biodiversiteit.
  4. Wees wijs met water: Vang regenwater op en kies planten die goed tegen droogte of nattigheid kunnen.
  5. Varieer met duurzaam gekweekte planten en bomen: Inheemse, duurzaam gekweekte planten ondersteunen insecten en biodiversiteit.
  6. Bekijk het gazon anders: Minder maaien en een divers gazon helpt het bodemherstel en de biodiversiteit.
  7. Gebruik liever geen turf: Turfwinning schaadt het milieu, kies daarom turfvrije alternatieven.
  8. Bestrijd op een natuurlijke manier: Accepteer kleine imperfecties en geef natuurlijke vijanden de tijd om plagen te bestrijden.
  9. Ruim eens wat minder op: Rommelhoekjes bieden beschutting en nestplaatsen voor kleine dieren.
  10. Maak je tuin eetbaar voor alles & iedereen: Kies planten die bodem, insecten en mensen voeden voor een gezonde kringloop.