Aalten

Welkom bij Groei & Bloei
Aalten

Uitgelicht

Terugblikken

Terugblik 20 augustus, dagtocht.

Meer

vacatures

Vacatures in het bestuur

Meer

Welkom bij Groei & Bloei Aalten e.o.

Groei & Bloei afdeling Aalten e.o. is een vereniging waar we veel diverse activiteiten houden op het gebied van tuinieren en bloemschikken. Omdat Groei & Bloei landelijk is zijn wij in afdelingen opgedeeld. Ons gebied omvat de volgende plaatsen: Aalten, Dinxperlo, Varsseveld, Sinderen, Westendorp, Breedenbroek, IJzerlo, De Heurne, Lintelo, Bredevoort, Barlo en Heelweg. Ook van daarbuiten bent u van harte welkom om met onze afdeling mee te doen! Een gezellige groene vereniging!

flitsmail ontvangen.

We versturen flitsmails om de activiteiten die we organiseren kenbaar te maken. Ontvangt u nog geen flitsmail en wenst u deze wel te ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij Judith Sluiter - Boomkamp pr.gbaalten(at)gmail.com 

We zijn ook te volgen op Facebook en Instagram!

Te doen bij buren Groei & Bloei Doetinchem e.o.

23 januari lezing: Mooie borders, prachtige combinaties, Martje van den Bosch.

Wat je mooi vindt, is natuurlijk persoonlijk. Wat je in een tuin graag ziet, hangt daar naast ook af, van wat je graag terug vindt in de tuin. De één wil in een tuin tot rust komen, de ander zoekt er juist levendigheid.
Toch kunnen we stellen, dat een tuin bevredigend voor het oog is, als er sprake is van een zekere harmonie. Tijdens deze lezing hoort u, welke aspecten daarin een rol spelen, zoals kleur, vorm, herhaling, stijl, opbouw en functies van beplanting.

Martje geeft daarbij handige tips and tricks voor zowel  nieuw te ontwerpen als bestaande borders om in uw eigen tuin mee aan de slag te gaan. Zij illustreert haar verhaal met veel foto’s van De Tuinen in Demen.

Martje van den Bosch studeerde filosofie en was jarenlang docent aan onder andere Avans Hogeschool. Sinds 2006 is zij fulltime met tuinen bezig: zij schrijft er over, ontwerpt voor anderen en zij werkt in de Tuinen in Demen, die zij met haar man heeft ontworpen en aangelegd.(www.detuinenindemen.nl)

 

Maandagavond 23 januari 2023
Zalencentrum De Kruisberg, Kruisbergseweg 172, 7009 BT  Doetinchem
Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis voor leden
Ook niet leden zijn welkom, toegang is € 5,-

26 januari lezing: een reis om de (planten) wereld door Harry Jans.

19.30 uur bij Kulturhus Lintelo.

Tijdens deze lezing wordt u meegenomen op een reis rond de wereld om op zoek te gaan naar planten die op de verschillende gebergten voorkomen (tot wel 5.000 m) of een uitzonderlijke groeiwijze vertonen. De lezing begint in Europa, waar o.a. bergstreken in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Bulgarije en Griekenland bezocht worden. Daarna reizen we verder naar Iran waar de keizerskroon vandaan komt. We maken dan de overstap naar Afrika. Hier gaan we de bergen in van Ethiopië, Kenia en Lesotho met werkelijk bijna buitenaardse planten rond de evenaar op ca. 4.200m hoogte. Dan reizen we af naar Socotra. Hier heeft bijna nog niemand ooit over gehoord, laat staan planten van gezien. Een zeer uniek stukje op aarde en één van de meest bijzondere plaatsen waar onze spreker ooit geweest is. De reis gaat verder naar Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan, India (Sikkim), Nepal en China, waar we de Tian Shan en de machtige Himalaya gaan bezoeken. Australië, Tasmanië en Nieuw Zeeland staan daarna op het programma. We sluiten de reis af in Zuid Amerika waar Ecuador, Peru en Argentinië hun prachtige flora van de Andes zullen tonen en de hoogste bloeiwijze ter wereld voorkomt. Dit is namelijk Puya raimondii die wel tot 10 m hoog kan worden.  Het belooft een zeer boeiende lezing te worden waarbij veel onbekende plekken bezocht worden met zeer bijzondere, bizarre en kleurige planten

23 februari lezing: Jouw levende tuin.

Lezing "Jouw Levende Tuin" bij 't Romienendal aan de Aladnaweg 3 in aalten om 19.30 uur

Tuinontwerper Frederike van der Kooij neemt u op praktijkgerichte en enthousiasmerende wijze mee in het creëren van een levende tuin, waar ruimte is voor alles wat leeft: mens, plant en dier. Inheemse planten en verschillende biotopen (hoog-laag, nat-droog, schaduw-zon, open-dichtbegroeid) zorgen voor een natuurlijke balans en maken uw tuin weerbaar tegen ziekte, plagen en extreme weersomstandigheden. En dat maakt uw tuin naast een fijne plek om te vertoeven ook nog eens makkelijk te onderhouden en klimaatbestendig. Alle kleine bee(s)tjes helpen, dus kom ook inspiratie opdoen voor meer leven in uw tuin!

2 daagse tuinreis op 13 en 14 juni naar Zeeland! (titel is gekoppeld aan aanmeldformulier)

We beginnen deze tuinenreis bij de Tuynkamer in 's Gravenmoer (Noord-Brabant, dit om de reis even te onderbreken) waar we ontvangen worden met een lekkere kop koffie. De Tuynkamer is een echte liefhebberstuin die langzaam gegroeid is. Het doel was een tuin met veel bloemen waar je gezellig doorheen kunt wandelen. In de loop der jaren is deze tuin uitgegroeid tot een tuin met een aantal tuinkamers met elk een eigen sfeer. Hierna vervolgen we onze reis naar tuin De Groen Gaerd te Zaamslag. Deze tuin van 7000 m² ligt tussen Zaamslag-Veer en de Westerschelde. Diverse borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten en heesterrozen liggen als het ware om de woning gedrapeerd. Voor rust en structuur zorgen repeterende kolommen van haagbeuk en heggen. We sluiten deze dag af met een bezoek aan Kwekerij In Goede Aarde te Biervliet. Hier krijgen we eerst een rondleiding door de privé tuin met uitleg over de planten die er staan. Daarna zijn we in de gelegenheid om planten te kopen. Deze planten staan niet op alfabet, maar op "mooi en verstandig bij elkaar". Hierna vertrekken we naar ons hotel in Terneuzen. (Het Churchillhotel). Na genoten te hebben van een stevig ontbijt beginnen we de 2e dag van onze tuinenreis bij tuin De PionierSter te Grijpskerke. Deze tuin is ruim 3300 m². Op dit perceel is weer een heerlijke tuin gecreëerd. We vinden hier veel bloemborders waarin siergrassen vertegenwoordigd zijn voor een los effect en veel rozen. Er zijn veel David Austin rozen geplant die combineren met vaste planten en grassen die gezamenlijk boeketten bloemen vormen. Als 2e gaan we naar tuin De Houtenhandsche Hof te Koudekerke. De tuin is onderverdeeld in diverse tuinen met gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange grasborder, de lommerrijke boomgaard, een moestuin waarin bekende maar ook onbekende groenten worden gekweekt en een hobbykwekerij. Hierna lopen we ca. 100 meter naar restaurant Ride by the sea waar we een heerlijke lunch krijgen. Als laatste bezoeken we de tuin van Louise van den Akker te Baarland. Deze tuin is 2300 m² en op kleur aangelegd. In deze tuin staan ongeveer 200 rozen die bijna allemaal gecombineerd zijn met vaste planten. We sluiten onderweg af met een diner waarna we terugrijden naar Varsseveld / Aalten. LET OP!: in verband met de hotelreservering moeten wij u vragen om u voor 1 maart 2023 op te geven bij: penningmeester.gbaalten(at)gmail.com

De titel is tevens een link naar het aanmeldformulier dat ingevuld naar Willemien ter Haar gemaild mag worden, penningmeeester.gbaalten@gmail.com

Tuinlog

08 Jan

Paul

2022

14 Nov

Anneke Duyvesteijn

Een tuin op de toekomst voorbereid(2) - Blik op de…

Meer

Agenda

23 Feb

Lezing: Jouw levende tuin door Frederike van der…

Tuinontwerper Frederike van der Kooij neemt u op…

Meer